Blokkeringsregeling bij executoriale verkoop van aandelen 

Blokkeringsregeling bij executoriale verkoop van aandelen

Blokkeringsregeling bij executoriale verkoop van aandelen

Voor aandelen van bv’s en nv’s kan een zogenaamde blokkeringsregeling gelden. Aandelen kunnen bijvoorbeeld pas worden aangeboden aan een derde nadat deze aan de andere aandeelhouders zijn aangeboden. Maar wat als een schuldeiser beslag legt op aandelen en deze executoriaal wil verkopen? Geldt de blokkeringsregeling dan ook, met eventueel als gevolg dat executoriale verkoop feitelijk onmogelijk is?

Voor de executoriale verkoop van aandelen geldt dat de beslaglegger gebonden is aan de blokkeringsregeling, tenzij inachtneming daarvan de executoriale verkoop onmogelijk zou maken. In dat laatste geval kan de blokkeringsregeling door de rechter buiten werking worden gesteld.

Voor aandelen van een bv geldt daarnaast dat de rechter een blokkeringsregeling geheel of gedeeltelijk buiten toepassing kan verklaren als de belangen van de verzoeker dat vorderen en de belangen van anderen daardoor niet onevenredig worden geschaad.

Wat dit in de praktijk betekent, bleek uit een uitspraak van de rechtbank Rotterdam.

Op grond van de statuten van een bv was voor overdracht van de aandelen goedkeuring van de algemene vergadering van aandeelhouders vereist. Degene ten laste van wie beslag was gelegd, was echter de enige aandeelhouder en dus ook degene die toestemming diende te geven. Zou hij die weigeren, dan was executoriale verkoop feitelijk onmogelijk. Voor de rechtbank was dit reden om op verzoek van de beslaglegger de goedkeuringsregeling buiten toepassing te verklaren. De aandelen konden worden verkocht zonder goedkeuring van de aandeelhouder.

Deze uitspraak leert dat een schuldeiser die beslag legt op aandelen waarvoor een blokkeringsregeling geldt, niet met lege handen staat als gevolg van die regeling. Met tussenkomst van de rechter kan een executoriale verkoop alsnog mogelijk worden gemaakt.

Na executoriale verkoop dient zich overigens de vraag aan of de blokkeringsregeling weer herleeft. Dat is inderdaad het geval. Degene die de aandelen op de executieverkoop verwerft, verkrijgt aandelen waarop de blokkeringsregeling weer onverkort van toepassing is. Kortom, de buiten toepassing verklaring geldt alleen voor de executoriale verkoop en heeft dus een eenmalig karakter.